9 kokskaidu granulu katlu un kamīnu problēmas - to identificēšana un novēršana

Pavasaris jau uzņēmis kārtīgus apgriezienus, tādēļ ir arī īstais laiks, lai mēs atgādinātu granulu lietotājiem par labākajām praksēm katlu un kamīnu apkopē.

Pirmkārt, noteikti nepieciešams ielūkoties granulu katla vai kamīna rokasgrāmatā. Katrs katls un kamīns ir atšķirīgs, un rokasgrāmata ir īstā vieta, kur meklēt labāko padomu par to uzturēšanu teicamā darba kārtībā - sākot no kopšanas labākajām praksēm un beidzot ar garantijas noteikumiem.

Mēs rekomendējam veikt profesionālu tīrīšanu 1-2 reizes gadā, bet rūpīgu tīrīšanu paša spēkiem vajadzētu veikt vismaz 1-2 reizes mēnesī. Ja pieejami pareizie instrumenti, tad tīrīšanai nevajadzētu aizņemt ilgāk par 20-30 minūtēm. Skrāpis un stingra suka ir neatņemamas procesa sastāvdaļas.

Augstas kvalitātes kokskaidu granulas ir viena no lietām, kas būtiski uzlabos degšanu. Pirms iegādājies granulas, noteikti iepazīsties ar to specifikāciju, it īpaši pelnu saturu. Jo lielāks pelnu saturs granulām, jo biežāk nāksies tīrīt krāsni. Augstākās kvalitātes granulas vienmēr saturēs zemāku pelnu procentu, līdz ar to granulu krāsns uzturēšana tev prasīs mazāk laika.

Otrkārt, ja tavam katlam vai kamīnam ilgāku laiku nav veikta profesionāla tīrīšana, ir vērts to apsvērt. Pat tad, ja patīk tīrīt pašam, ir labi to ik pa laikam nodot profesionāla tehniķa rokās- viņš var pārbaudīt katla/kamīna detaļas un noteikt, kuras no tām ir jāmaina un kuras no tām ir jāpieregulē. Vēl jo vairāk - nepareizi uzturēta krāsns un dūmvads var negatīvi ietekmēt degšanas kvalitāti, kas vēlāk sagādās pamatīgas galvassāpes.

Neskatoties uz to, ka dedzināsi augstākās (premium) kvalitātes granulas, katla padeves ātruma, gaisa plūsmas un karstuma uzstādījumiem jābūt pareizajā līdzsvarā, lai tā varētu darboties efektīvi un ar krāsni nerastos problēmas.

Zemāk mēs esam apkopojuši visbiežāk sastopamās problēmas un to cēloņus, kas mēdz atgadīties, ja netiek ievērotas katlu/kamīnu regulācijas labās prakses.

Problēma Visticamākais cēlonis Risinājums
Slikta degšanas kvalitāte Netīrīta krāsns Iztīri krāsni, balstoties uz ražotāja ieteikumiem
Apsūbējis stikls Degšana uz iestatījuma “zems” Pielāgo siltuma iestatījumu uz “vidējs” vai “augsts”
Pārmērīgi izdedži Gaisa plūsmas noplūdes Iztīri visas ventilācijas atveres, nomainīt blīves, noregulēt aizbīdni un/vai gaisa plūsmas iestatījumus
Problēmas ar aizdegšanu Gaisa plūsmas noplūdes Pielāgo gaisa un granulu attiecību, palielinot gaisa plūsmu un / vai samazinot barošanas ātrumu.
Vāja vai gausa liesma Gaisa un granulu attiecība Pielāgo gaisa un granulu attiecību, palielinot gaisa plūsmu un / vai samazinot barošanas ātrumu.
Zema siltuma atdeve Gaisa un granulu attiecība Pielāgo gaisa un granulu attiecību, palielinot gaisa plūsmu un / vai samazinot barošanas ātrumu.
Dzirksteļošana Gaisa un granulu attiecība Pielāgo gaisa un granulu attiecību, palielinot gaisa plūsmu un / vai samazinot barošanas ātrumu.
Veselu, apdedzinātu granulu atliekas katlā Gaisa un granulu attiecība Pielāgo gaisa un granulu attiecību, palielinot gaisa plūsmu un / vai samazinot barošanas ātrumu.
Pārmērīga pelnu krāšanās, veselu, apdedzinātu granulu atliekas katlā Pārlieku īsas granulas Samazini padeves ātrumu


Ja radušies kādi jautājumi, tad atstāj to komentāru sadaļā zēmāk, un mēs labprāt atbildēsim uz tiem!

Vēlot skaistu pavasari,
Zane Linka